Ganz Motor Kft.

HAZAI VASÚTI FORGÓVÁZ GYÁRTÁSI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE – FORGÓVÁZ MINŐSÍTŐ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA

A Ganz Motor Kft. 128,79 millió forint összegű, 40,29% mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program, a „VEKOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati kiírás keretében, a „HAZAI VASÚTI FORGÓVÁZ GYÁRTÁSI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE – FORGÓVÁZ MINŐSÍTŐ KÖZPONT LÉTREHOZÁSA” címmel benyújtott pályázatával.

A projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00024

A projekt célja a hazai vasúti forgóváz gyártási kompetenciák fejlesztése volt, ezáltal a hazai vasúti járműipar szakmai színvonalának, képességeinek javítása. A projekt eredményeként a hazai vasúti járműipar számára újból lehetőség nyílik korszerű a nemzetközi piacokon is értékesíthető termékek létrehozására.

A projekt keretén belül megvalósult cél: két új forgóváz prototípus (nagysebességű személykocsi forgóváz, vontatójármű forgóváz) kifejlesztése és létrehozása, valamint a prototípus forgóvázak és a széria termékek vizsgálatára egyaránt alkalmas forgóváz vizsgáló rendszer kialakítása és az ehhez szükséges mérési-ellenőrzési eljárás kidolgozása. Hasonló jellemzőkkel bíró forgóváz mérő-vizsgáló sokcélúságát és összetettségét tekintve a kifejlesztett rendszer nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő funkcionalitású.

A projekt eredményeként létrejött a hazai forgóváz gyártási és fejlesztési lehetőségek színvonalának jelentős emelkedése, amely a hazai forgóváz gyártás és a hazai vasúti járműipar számára lehetőség nyithat a nemzetközi (európai műszaki színvonalú) piacon történő megjelenésre. A kifejlesztett forgóváz prototípusok képezhetik a bázisát olyan járműtípusoknak, amelyekkel hazai vasúti járműipar a jövőben hosszabb távon piacképes lehet. A forgóváz vizsgáló-mérőrendszer lehetőséget biztosít a legkorszerűbb tervezési elvek megvalósítására, a forgóváz tervezéshez kapcsolódó számítások színvonalának emelésére, ezáltal a hazai vasúti járműgépész szakma továbbképzésére, az új mérnök generációk oktatására. A vizsgáló rendszer és a kapcsolódó tervezési-számítási-mérési módszer lehetőséget biztosítanak nemzetközi szintű szakmai-tudományos együttműködésre, gyártókkal, kutatóintézetekkel, egyetemekkel.

A beruházás időtartama 2016. szeptember 1. – 2023. március 20. 

A projekt megvalósítása során létrehozott munkahelyek száma 10 fő k+f munkatárs.